woensdag, 14 oktober 2009

Stadswandeling in Luxemburg-stad

Op de website www.reisroutes.be  vind je fiets- en wandelroutes en ook stadswandelingen. Deze wandeling is in het centrum van Luxemburg-stad in het Groothertog Luxemburg.

Je komt voorbij alle bezienswaardigheden zoals de stadswallen met zijn talrijke poorten. Daar kan je ook genieten van een uniek uitzicht. Het Groothertogelijk paleis zal ook niet aan je aandacht ontsnappen. We wandelen dan door de winkelstraten om te eindigen aan de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Meteen heb je ook kennis gemaakt met het heuvelachtige karakter van de stad.

klik om naar de site van reisroutes.be te gaan


 

woensdag, 27 mei 2009

Luswandeling (Schilde)

Groene luswandeling in SchildeSchilde is evenals Brasschaat bekend om zijn residentiële villawijken.En die zijn er volop: prachtige dreven - denk bijvoorbeeld maar aan de Bellevuedreef -met kapitale landhuizen geborgen in het landelijke groen.
Maar er is ook het meer natuurlijke Schilde: ten oosten van de dorpskom strekt zich een immens landschapspark uit. Het wordt
gevormd door de reservatiestrook rond het Antitankkanaal en het bos- en natuurgebied “Driehoek” dat doorloopt tot aan de grens met Halle-Zoersel.
Deze regio wordt doorsneden door een aantal aantrekkelijke en rustige
wandelwegen die je tijdens deze route kunt ontdekken.

Afstand: 8 km
Vertrek & einde: Kerkplein Schilde
Aard: landelijke wandeling
Rolstoel/kinderwagen: geschikt, moeilijker op de niet verharde wegen
Honger of dorst:
• café ’t Pleintje en bakker bij het vertrek
• café Puttenhof, Puttenhoflaan bijna op het einde
Legende: wegwijzer cijfers, bezienswaardigheid letters

ROUTEBESCHRIJVING
1 AHet Kerkplein van Schilde ligt in de schaduw van de neogotische Sint-Guibertuskerk. Ze werd in oktober 1914 verwoest en in 1923 onder leiding van architect J. Sel in haar vroegere glorie hersteld, al moest ze sindsdien wel haar spitse torennaald missen.
Met café ’t Pleintje aan je linkerhand steek je de Schoolstraat over naar de Dorpstraat.
2 Rechtover het huis met nummer 40 ga je rechts het kerkwegeltje in.
3 Dit brengt je tot in de Ter Puttenlaan die je naar links volgt. Je komt voorbij de zijingang van het domein Ter Putten, daarover straks meer op de terugweg.
4 B Op het einde neem je rechts de Alfons Van de Sandelaan. Juist voor het kruispunt kom je voorbij het Diegemhof dat onlangs aangepast werd in functie van het project begeleid wonen voor anders validen. In het lage huisje aan de straatkant is de Heemkundige Kring Scilla gehuisvest. Steek rechtdoor de Liersebaan over.
5 Aan een ‘Y’-splitsing met middenberm sla je links de Zandhovensebaan in.
6 Op het einde ga je rechts de Egelvoortstraat in en onmiddellijk linksaf in de dolomietweg die tussen de weilanden en het bos naar rechts afbuigt.
7 C Op het einde van de dolomietweg ga je rechts naast het Antitank-kanaal, ook wel als Antitankgracht benoemd.
Het 33 km lange kanaal verbindt de fortengordel rond Antwerpen, van Stabroek tot Oelegem. Met de forten, schansen en bunkersluizen maakte het deel uit van de Antwerpse militaire verdedigingslinie. Na W.O. II bleef het lange tijd militair en dus verboden gebied. De duikers verzandden en het kanaal degradeerde. In 1985 werd een aanvang gemaakt met renovatiewerken. Tussen Sint-Job en Oelegem werd aan
één kant een fiets- en wandelpad aangelegd. Begin jaren ’70 wou men op het traject van het kanaal een duwvaartkanaal aanleggen dat het Albertkanaal met de Antwerpse haven zou verbinden. Door massaal protest werden de megalomane plannen in de onderste schuif gelegd.
8 Aan de eerste kruising van zandpaadjes steek je links het kanaaltje over en neem linksvooruit het bospad.
9 D Na een flauwe bocht ga je rechts naast de slagboom in het natuurgebied Driehoek. In een depressie, links van het pad, zie je een
botanische zeldzaamheid: het laaggelegen en vochtig gebied is volledig begroeid met gagelstruiken, deze aromatische plant werd vroeger gebruikt als smaakmaker bij de bierbrouwerij. Je volgt de met dolomiet verharde weg zigzag doorheen de Driehoek tot de Lemmekensbaan.
10 Aan de Lemmekensbaan naar rechts tot aan de Regenbooghoeve.
11 E Steek rechts het Antitankkanaal over en volg het dolomietpad naar links. Nu ben je aan het fort van Oelegem. Het behoorde tot de Brialmontvesting die Antwerpen moest beschermen tegen een aanval uit het oosten. Nu is het zijn militaire functie kwijt en huisvest het een grote kolonie vleermuizen. Enkele keren per jaar wordt het fort opengesteld voor het publiek.
12 F Het Groot Schijn wordt hier met een duiker onder het Antitank-kanaal geleid. Aan de duiker ga je rechts tot aan het kasseibaantje waar je nogmaals rechts op de Dobbelhoeve afstevent. De Dobbelhoeve is een biologisch land- en tuinbouwbouwbedrijf. Boven het dakraam
zie je het jaartal 1341. De hoeve was ooit eigendom van de abdij van Tongerlo. Tijdens de Franse revolutie kwam ze in handen van de adellijke familie van de Werve de Schilde. Karel De Meutter kocht de hoeve in 1952 en baatte er tot 1987 een gangbaar landbouwbedrijf uit. Zijn kinderen besloten om over te schakelen naar de biologische landbouw. De hoevewinkel is enkele dagen per week geopend, aan
de automaat kun je zelf een glaasje verse biologische melk tappen.
13 Ga voor de boerderij naar links en onmiddellijk rechts de Speelbosweg in. Je blijft deze volgen tot in het Speelbos. Waar de niet verharde weg naar rechts afbuigt ga je rechtdoor. Net voor de caravan’s volg je het modderig pad naar rechts.
14 Aan het Renier Sniederspad naar links. Steek de Leeuwkensweg over en vervolg het smaller wordende Sniederspad. Aan het boomkapelletje met rustplaats op de viersprong ga je nog rechtdoor, nu op
de met asfalt verharde weg.

15 Even voor het einde neem je links het idyllische paadje tussen het weiland en de haag, dit is nog altijd het Renier Sniederspad. Op het einde kom je op een betonbaan die je volgt tot aan de Liersebaan.
16 G/H Steek daar over naar de Spreeuwenberglaan. Aan de rechterkant kom je voorbij het Puttenhof. Het was oorspronkelijk een laathof van de abdij van Affligem, later het bezinnings- en vormings-centrum Regina Pacis en nu is Het Open Poortje er gevestigd, een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Aan café
Puttenhof steek je voorzichtig over en ga je rechtdoor op de kerk af. Onderweg kom je aan de linkerkant voorbij een kapelletje en de omwalde en beschermde pastorij. 100 meter verder kom je terug op het Kerkplein, einde van de tocht.

Klik op de kaart om af te drukken.


12:30 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

woensdag, 18 februari 2009

Luswandeling (Het Broek in Willebroek)

Luswandeling in Willebroek

 

1/ Aan de rechterkant van de parking (gezien vanuit de Broekstraat) bevindt zich de hoofdingang van het domeinbos (1), bij een informatiebord naast een schuilhut, een poortje, een slagboom en een serie pictogrammen. Er staat een paaltje met een rood-geel gekleurde, afgeschuinde kop. Tot aan het Onthaalcentrum volg je de gele wandeling, om te beginnen langs de zuidwestelijke grens van Het Broek. Rechts is het allemaal privé wat de klok slaat, links ligt een zompige strook voor een vijver. Al spoedig loop je vlak langs een vijver en de schilderachtige kapel van de Veertien Bunders. Vroeger werd in Het Broek veel turf gestoken en daardoor zijn er hier veel vijvers. Voorbij een Y-vormige splitsing iets verder, waar je in feite rechtdoor blijft gaan, kom je uit op een dwarsweg. Sla hier links af. Een pijl wijst linksaf naar het Onthaalcentrum, maar je neemt de rechterweg, een fraaie populierendreef, met links de putten van Lacour, parels van natuurschoon. Rechts ligt het privé-domein Lacour, met in het park de dikste tamme kastanje van Vlaanderen. Voorbij de vijver kom je uit op een dwarsweg: kies voor links en wandel tussen een weide en een fraaie rij knotwilgen. Voorbij enkele grote vijvers bereik je een volgende dwarsweg: sla rechts af en meteen sta je bij de herberg ‘Het Fonteyntje’ (2).

2/ Sla ter hoogte van de herberg links af. Nog steeds volg je het gele wandelpad. Loop, langs een wit-rode slagboom, een beukendreef in. Op het eind ervan wacht je een Y-vormige splitsing: kies de linkerweg, door een poortje en met een serietje pictogrammen. Je loopt tussen twee vijvers door en de weg is nu geel-blauw gemarkeerd. Dat zal zo blijven tot aan het Onthaalcentrum. Net voorbij de vijvers neem je de eerste weg links. Aan het eerstvolgende kruispuntje van boswegen, voorbij een bruggetje over een sloot, kun je desgewenst nog even rechtdoor lopen naar een vogelkijkhut bij een vijver, maar om de wandeling voort te zetten moet je rechtsaf. Voorbij het met grassen en riet begroeide Klein Broek sla je een dwarsweg rechts in en meteen wandel je door een fraaie dreef, omzoomd met zomereiken.Bij een informatiebord bereik je het Onthaalcentrum (3). Op het Domein Scheyvaerts vind je een boswachtershuis (respecteer de privacy van de mensen die er wonen), het eigenlijke ontvangstcentrum, een blokhut en een speel- en picknickplaats.

3/ Iets voorbij het Onthaalcentrum kies je, aan een Y-vormige splitsing, de rechterweg. Je volgt dus de rode wandelweg. Aan je rechterkant ligt een droger stuk van Het Broek, een zogenaamde ‘donk’, een soort zandbank met zomereiken en Amerikaanse eiken. Die laatste dragen grote, diep ingesneden bladeren met een puntige bladrand. Voorbij een open plek en bij een bank buigt het pad naar links af. Het weggetje dat je volgt, is deels omzoomd met gewone vlier. Verderop groeit links een bestand zomerlinde en rechts, op het hoogstgelegen punt van Het Broek, is er een oud bos met in hoofdzaak Amerikaanse eik. Nog wat verder groeit links over de sloot het Arkenbos. Het is een niet toegankelijk natuurreservaat. Via een bruggetje bereik je de plek Hazewinkel (4), met een watersportbaan die aan internationale normen voldoet.

4/ Sla de brede asfaltweg links in en volg hem ongeveer 500 m lang, tussen links het Arkenbos en rechts de watersportbaan. Bij een paaltje met rode kop en enkele pictogrammen moet je linksaf opnieuw het domeinbos ingaan. Links bevindt zich nog steeds het Arkenbos. Net voorbij een bank wandel je linksaf het bosgedeelte weer in. Voorbij een zoveelste vijver op je rechterkant bevindt zich een bos dat werd aangeplant op een oude stortplaats. Vervolgens bereik je het laatste kruispuntje van boswegen, waar je rechtdoor blijft gaan, tussen de vijvers door. Ten slotte loop je terug naar de parking aan de Broekstraat.

Afstand: 6 km
Wegwijzering: gele wandeling tot Onthaalcentrum, daarna rode wandeling
Vertrekpunt: parking Domeinbos in Blaasveld (N16 Willebroek-Mechelen) – bruine wegwijzer ‘Het Broek’ – Broekstraat.

 

 

11:45 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, willebroek |  Facebook |

zondag, 11 januari 2009

Sneeuw in de Ekerse parken

Vandaag even gaan wandelen in de Ekerse parken Hof de Bist en het park aan kasteel Veltwijck.
Hieronder een paar foto's. Meer foto's kan je vinden op http://ekeren.skynetblogs.be.
Vanaf morgen 12 januari tot en met 25 januari 2008 kan je trouwens stemmen voor de blog http://ekeren.skynetblogs.be, want die blog (van mijn man) is genomineerd voor de Skynet Blogs Award dit jaar binnen de categorie Actualiteit. Zeker doen.

zaterdag, 03 januari 2009

Antwerpen in de winter - wandeling 6 km

Vandaag organiseerde Aktivia (wandelsportfederatie - zie http://www.aktivia.be) winterwandelingen door het centrum
van de Stad Antwerpen. Ikzelf heb de wandeling van de 6 km gedaan.
Een mooie wandeling (ook in dit vriesweer).

Wil je zelf ook eens deze wandeling gaan maken, print dan dit bericht af. Het vertrek van de wandeling is vanaf Hangar 29, Rijnkaai 150.
Van enkele van de plaatsen waar de wandeling langsgaat heb ik foto's genomen.
Natuurlijk kan je deze wandeling ook in de zomer doen.
Dan zal je zeker terrasjes tegenkomen om iets te gaan drinken.
Tussen haakjes heb ik de afstand gezet (zoals ook op het wandelbad stond).

 

 • Vertrek richting straatkant en ga links tot boven op de helling (200)
 • Rechtdoor oversteken en rechtdoor over gtrasveld tot parking (280)
 • Rechtdoor tot tweede straat rechts (480)
 • Rechtsaf Kattendijkdok Westkaai tot einde en aan zebrapad oversteken u wandelt naast de oudste dokken van Antwerpen (775)
 • Rechtdoor Nassaustraat tot einde (910)
 • Rechtdoor tot brug over dok
 • Indien brug open:
 • over brug en rechtdoor tot einde dok - rechts het MAS in opbouw (1090)
 • Linksaf Godefriduskaai oversteken (1150)
 • Rechtdoor tot engrepot Sint-Felix
 • Indien brug afgesloten:
 • Rechtsaf en rond dok wandelen tot hoogte brug aan de overkant en MAS
 • Rechtdoor Godefriduskaai en Entrepot Sint-Felix (1280)
 • Indien poort Sint-Felix open:
 • Rechtsaf door pakhuis gaan tot einde (1410)
 • Linksaf Oudeleeuwenrui tot stoplichten en rechtsaf oversteken (1520)
 • Indien poort Sint-Felix gesloten:
 • Rechdoor Godefriduskaai tot eerste straat rechts (1390)
 • Rechtsaf Zeevaartstraat tot einde en aan stoplichten rechtdoor oversteken (1520)
 • Linksaf en onmiddellijk rechtsaf Hessenplein tot pleintje voor Hessenhuis (1575)
 • Rechtsaf voor Hessenhuis en linksaf Hessenstraatje tot einde (1715)
 • Rechtsaf Falconrui, voorbij de Boterhamstraat - Zeemanshuis (2005)
 • Rechtdoor verechtdoorer tot volgende straat rechts
 • Rechtsaf Falconplein tot huis 39 (2050)
 • Linksaf Falconplein oversteken en rechtdoor Verversrui tot einde (2245)
 • Linksaf Vingerlingstraat en rechtdoor Oudemansstraat tot einde (2375)
 • Rechtdoor Sint-Paulusplaats, tramsporen oversteken via zebrapad en rechtdoor Sint-Paulusplaats (linkerkant aanhouden) tot Kleine Kraaiwijk (2520)
 • Rechtdoor Nosestraat tot einde (2615)
 • Rechtdoor Veemarkt (Sint-Pauluskerk) tot eerste straat links en oversteken (2665)
 • Linksaf Zwartzusterstraat tot eerste straat rechts (2760)
 • Rechtsaf Stoelstraat - let op de trapgevels tot einde (2825) - ZIE FOTO 1
 • Linksaf Zirkstraat tot einde en oversteken (2925)
 • Rechtaf Lange Koepoortstraat en overteken (2995)
 • Linksaf Jeruzalemstraat tot tweede straat rechts (3115)
 • Rechtaf Coppenolstraat tot einde en oversteken (3205)
 • Linksaf Wolstraat tot tweede straat rechts - onmiddellijk rechts draaien (3290)
 • Rechtaf Wijngaardstraat, Hendrik Conscieneplein, Carolus Borromeuskerk ZIE FOTO 3 en Conscienbibliotheek ZIE FOTO 2 (3325)
 • Wijngaardstraat tot eerste straat links (3395)
 • Linksaf Leeuw van Vlaanderenstraat en rechtdoor Sint-Pieter en Paulusstraat tot einde (3440)
 • Rechtsaf Korte Nieuwstraat tot einde (3510)
 • Linksaf oversteken en Melkmarkt tot tweede straat rechts (3595)
 • Rechtsaf Sint-Pieterstraat tot einde (3630)
 • Rechtsaf en rechts aanhouden op Groenplaats (3745)
 • Linksaf Papenstraat tot einde en oversteken (3785)
 • Rechtsaf Oude Koornmarkt tot eerste straat links - Mariabeeld op hoekgevel (3830)
 • Linksaf Pelgrimstraat tot huis nummer 6 (3860)
 • Rechtsaf Vlaeykensgang ingaan, op binnenplaats links door poort en volgen tot twee trapjes af - ZIE FOTO 4
 • Rechtsaf en volgen tot uitgang (4010)
 • Linksaf Oude Koornmarkt tot kruispunt met Hoogstraat (4070)
 • Rechtdoor Suikerrui tot einde en aan stoplichten rechtdoor oversteken (4310)
 • Rechtsaf en na 20 meter linksaf voorbij betonnen muur tot Steenplein (4345)
 • Rechtaf tot Het Steen en via helling door burcht gaan tot op wandelterras (4535)
 • Rechtsaf wandelterras tot einde (4755)
 • Rechtsaf wandelterras tot einde (4840)
 • Linksaf trap af en linksaf terug door waterkeringsmuur naar parking (4870)
 • Rechtaf voor schepen blijven en rood klinkerpad tot einde (5110)
 • Linksaf tot einde aan boeien - ZIE FOTO 5 (5160)
 • Rechtaf tussen boeien en betonnen muur tot oorlogsmonument - ZIE FOTO 6 (5265)
 • Rechtdoor wandelpad naast water tot einde aan restaurant (5405)
 • Linksaf tot aan borechtdoor restaurant De Kaai (5430)
 • Linksaf tot einde - beeld havenmeisje - ZIE FOTO 7 (5490)
 • Rechtsaf langs kade (onder oude havenkranen door) tot einde - ZIE FOTO 8 (6040)


Maak er een fijne wandeling van en vergeet niet om te genieten van de mooie gebouwen (en de terrasjes in de zomer)!

15:00 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, wandeling 6 km |  Facebook |

woensdag, 15 oktober 2008

Luswandeling - Kalmthoutse Heide

Luswandeling doorheen de Kalmthoutse Heide

 

(klik op de foto om groot te zien) Luswandeling_Kalmthoutseheide1

 

1. Aan de parking steek je de hoofdweg over naar de brede bosweg. Bij de eerste splitsing wijst het ‘schaap’ je schuin links. Op een kruispunt van zandwegen, kies je schuin rechts het smalle zandpad onder een luchtig bos.
Je wandelt eerst door een boszoom die de heide omsluit. Links staan Corsicaanse dennen, rechts zie je wilgen, vogelkers en eiken. Voorbij het bos kom je in heidegebied dat landbouwers in vroegere tijden in stand hielden. Plukjes bos met vlieg-dennen leiden je verder.

 2. Waar je het Putse Moer bereikt, volg je de oever naar rechts. Plots draait het pad rechts een bosrijk gebied in. Onmiddellijk houd je weer links aan. Even kom je aan de bosrand bij een duin. Je blijft echter het slingerende pad door het bos volgen. Je loopt langs een zijarm van de Putse Moer.

3. Op het einde sla je links een brede zandweg in, door het klaphek. Voorbij een schuilhut buig je schuin links mee en steek je de open vlakte over. Aan de bosrand volg je verder de brede weg onder de dennen.De afrastering houdt grazende galloway-runderen en konikpaarden binnen de weidezone. Voorbij de schuilhut passeer je het hoogste punt van de hei. In deze buurt zie je nog zwartgeblakerde boomstronken als gevolg van een tien dagen durende brand in 1976.

4. Waar het bos dreigt op te houden, wijst de bewegwijzering scherp naar rechts. Je volgt het slingerende bospad parallel met een brede zandweg. Op de dwarsweg ga je even links en aan de rustbank sla je haaks rechts af over een mulle zandweg door de heide. Aan de scherpe bocht ligt het Kriekelaarsven, een vochtige opduiking met twee vennen. Eenmaal het bos uit sta je in de open hei.

5. Nauwelijks 200m verder moet je rechtsaf, een steil pad bergop langs bank ‘Hans’. Dan volgt een lange bocht naar links in het mulle zand. Plots moet je haaks naar rechts en door een luchtig bosje kom je opnieuw in de open heide. Aan de T-sprong ga je samen met de rode wandeling en de GR naar rechts.

6. Aan een kruispunt gaat de blauwe wandeling links langs een uitkijktoren. Bij een rustbank, sla je rechts een breed bospad in. Op de T-sprong gaat het rechts. De zandige plek steek je schuin links over en je volgt de bosrand op geruime afstand. Slingerend door mul zand kom je op de hoofdweg die je schuin links inslaat. Vanop de uitkijktoren overschouw je de heide. Vlakbij ligt een bomtrechter, veroorzaakt door de inslag van een V-1. Het drassige terrein daarachter is het Van Ganzenven. Aan de rustbank wandel je opnieuw door de bosgordel.Door een stukj open heide bereik je het eindpunt.


Afstand: 8.7 km

Wegwijzering: blauw schildje met wit schaapje

Vertrekpunt: parking Natuureducatief Centrum De Vroente (N111 Stabroek-Kalmthout)

Meer info:

Dienst Toerisme Kalmthout

 Putsesteenweg 131

 2920 Kalmthout
Tel 03 666 61 01
toerisme@kalmthout.be

www.kalmthout.be

 

zaterdag, 16 augustus 2008

Liswandeling in Hingene

Luswandeling Hingene

 

Vertrek: Parkeerterrein Café De Messing, E. Vleminckxstraat in Hingene

 Traject = ongeveer 13.70 km

 

1.Vertrek Parking café De Messing – E. Vleminckxstraat

2.De Dijkgravin (beeld in brons)

3.Café Groenendijk

4.Nattenhaasdonkstraat

5.Pad over sluisdeur

6.rechterkanaaloever

4.Nattenhaasdonkstraat

7.Bovenbroekweg

8.Notelaersdreef

 

Wandelroute langs de Rupel, de Schelde en zeekanaal met sluis van Wintam.

Meestal autoluwe wegen en autoloze paden.

 

Info:

ANB - Antwerpen

Lange Kievitstraat 111/113 bus 63

2018 Antwerpen

Tel. 03 224 62 62

 

luswandeling Higene

19:45 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

zaterdag, 24 mei 2008

Fietsen - Hecerna fietstocht in Ekeren


De laatste weken heb ik al wat fietstochten en wandelingen gepubliceerd. Nu is het toch eens de beurt aan een fietstocht in mijn eigen gemeente (district) Ekeren.

Toen in 2005 het 850-jarig bestaan van Ekeren werd gevierd stippelde ATB Natuurvrienden een 36 km lange fiestocht uit.

De tocht vertrekt aan de chalet Jeugd en Cultuur op de Rozemaai (nog net op Antwerps grondgebied) en gaat uiteraard door Ekeren, langs Hof de Bist, door het natuurreservaat de Oude Landen, De Bunt, De Kattekensberg en doet ook het Recreatiegebied Muysbroek (ook gekend als de Ekerse putten) aan.

Je kan een beschrijving van de fietstocht terugvinden op deze pagina van het district Ekeren, maar ook op de website van ATB Natuurvrienden.

 

08:15 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ekeren, hecerna |  Facebook |

zaterdag, 17 mei 2008

Wandelen - Wandelpad Ree (Vlaams natuurreservaat De Kalmthoutse Heide)

Startpunt: parkeerplaats Noord (Verbindingsstraat)

Afstand : 7 km

We beginnen de wandeling bij de ingang van het begrazingsraster (veerooster en klaphekje).

1.In april 1996 woedde hier een enorme heidebrand: 400 ha heide en dennenbossen
werden in de as gelegd.

2.Links van het wandelpad krijgen we zicht op de uitgestrekte Steertse Heide.

3. Hier loopt het wandelpad een hele poos aan de rand van landbouwgebied met vooral weilanden en ook enkele akkers.

4. Na een scherpe bocht naar rechts volgt het pad hier over 500 m de Belgisch-Nederlandse
grens. Hier en daar staan nog de oude arduinen grenspalen. De Belgisch- Nederlandse grens is definitief vastgelegd in 1843.

5. Het pad kronkelt nu even door het Nederlandse bosgebied Staartse Duinen.

6. Terug op Belgisch grondgebied zien we nogal wat variatie in de toestand en de samenstelling van de bospercelen.

7. Aan de rand van het natuurgebied zien we het uitgestrekte landbouwgebied Groenendries.

8. De grote brand van 1996 heeft hier gezorgd voor een sterk golvende overgang tussen bos
en heide.

07:45 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 10 mei 2008

Wandelen - Het Kastelenpad (Loenhout - Wuustwezel)

Vertrek: Burgemeester van Looverenplein (Loenhout)

Aanduiding: groene pijl

Afstand: 13 km

Deze wandeling verbindt de dorpen van Wuustwezel en Loenhout die sinds de fusie van 1977 één gemeente vormen. Ze komt voorbij drie kastelen.

We vertrekken in Loenhout op het plein voor de St. Pieter- en Pauluskerk.
We gaan verderlangs de Palmbosstraat, gaan links de Bareelstraat in, en via de Molenakkerstraat rechts de Akkerweg op.
Hier slaan we linksaf op de Neervenweg. Via Heiendweg en Berkvenweg (rechts) bereiken we de Schietveldweg.

We  gaan rechtdoor en kruisen de Kampweg (opletten bij het oversteken!). We blijven rechtdoor gaan. We slaan rechts het Uilenbos in, en vervolgen rechts in de Gasthuisdreef. Links en rechts komen we voorbij twee Gasthuishoeven die in het begin van deze eeuw gebouwd werden. Aan het einde komen we aan de parking van  “De Gasthuishoeve”.

In de Dorpsstaat gaan we naar rechts, richting kerk. We gaan hier links de  Kloosterstraat in en 100 meter verder het gemeentepark in. Via Gemeentepark en rechts A. Blommaertstraat gaan we links de Bruidsweg (vroeger: Lijkweg) in. Aan het einde ervan vervolgen we via Ginhoven, waar we even verder rechts het 'Lang Paadje' indraaien langs de gracht van het kasteel. (Om het kasteel te zien moet u op het einde van het Lang Paadje even naar rechts, even voorbij de vervallen torentjes, om daarna terug te komen)

Wij vervolgen onze wandeling naar links en draaien dan rechts de Donkweg in. Over de beek 'Aa of Weerijs' via het Vonderbruggetje. Aan de drukke Wuustwezelseweg gekomen (oppassen!) gaat u links en na 250 meter rechts de Bosweg in. U ziet nu op uw rechterkant het Kasteel van Loenhout.
Wij gaan voor het doodlopend deel rechtsaf nog steeds de Bosweg volgend tot aan het Kruispunt. Hier  rechtsaf de Dijkweg op, tot wij in de Oud-Dorpsstraat komen.  

Nu rechtdoor de Kerkblokstraat in en even verder linksaf naast de school over de parking naar de Pastoriestraat, waar we rechtsaf verder naar de kerk lopen. Daar komen we terug op ons vertrekpunt.

13:45 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 03 mei 2008

Wandelen - Het Grenspad (Loenhout)

Vertrek: de parking voor de kapel van “Braken” langs de Bredabaan in Loenhout
Aanduiding : bruine pijl
Afstand : 10 km

We vertrekken links richting grens en slaan een honderdtal meter verder de Noordwateringsweg in.  Onze wandeling loopt door een bloeiend en rustig weilandgebied waarin slechts enkele van Wuustwezels 20.000 koeien uw aanwezigheid zullen opmerken.  Nochtans is het een streek met een bewogen geschiedenis.

We steken eerst de Berkendreef over en wat verder de Veldvoortloop een zijtak van de Schrobbersloop.  We slaan rechtsaf de Polderstraat in, voor de ontwatering, de enige weg in deze omgeving.  De komen voorbij de Schrobbersloop, één van de belangrijkste natuurlijke waterlopen, die met zijn zijtakken ingeschakeld werd in de organisatie van de ontwatering.

We bereiken de Huisheuvelstraat, waarachter de Huisheuvel ligt.  In oude geschriften wordt hij “Uilsheuvel” genoemd.  Volgens de oudste inwoners zouden er hier vroeger inderdaad veel uilen voorgekomen hebben.  Destijds haalde men er zand voor het bestrooien van de huisvloeren.  Het werd gewassen in een nabijgelegen van “De Waskom”.  De laatste jaren werden hier tal van aanplantingen uitgevoerd.  Men vindt hier nu het containerpark van Wuustwezel.

Op de plaats waar zich het straatnaambord “Veldvoort” bevindt, vlakbij de Polderstraat, stond tijdens de 1ste wereldoorlog een Duits wachthuisje bij de elektrische draad die daar het bezette België scheidde van Nederland.  Het enige huis in deze woestenij was dat van Jan Herders, op het einde van de Polderstraat.  De Steenpaalweg die we rechts inslaan herinnert aan de grenspaal die van oudsher, wat verderop, links in het veld, hier de grens aangaf met Nederland.

Bij het afwandelen van de Heivelden naderen we de Belgische grenspost, het nieuw kantoor, gebouwd in 1938.  De eigenlijke officiële grens ligt nog een paar honderd meter verder, richting Nederland, waar grenspaal nr. 230 zich vlak naast de Bredabaan bevindt.

We gaan links achter het douanekantoor en steken de baan over.
Het Duitsepad dat we rechts inslaan, kreeg zijn naam tijdens de 1ste wereldoorlog omdat het aangelegd werd langs de elektrische draad voor de Duitse wacht die er op en neer wandelde.

We draaien rechts Tereik in (de oudste baan die voor de aanleg van de huidige Bredabaan (1811), Antwerpen met Breda verbond).

We nemen de eerste weg rechts, de Hespenvenweg, zo genoemd omdat links ervan in de diepte, vroeger een gekend ven lag in de vorm van een hesp.  Wie een kijkje wil nemen in de vallei van de “Aa of Weerijs” neemt aan de overkant, even voor de Hespenweg, de Dijkweg.

Vanop de brug heeft men een mooi zicht op deze waterloop, die na herhaaldelijke rechttrekkingen in de laatste decennia, hier reeds met allures van een rivier, Nederland binnenvloeit. Langs de Hespenweg komt men terug op de Bredabaan, met links, ons vertrekpunt.

08:30 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

zaterdag, 26 april 2008

Fietslus Van Sint-Rombouts naar het Drie Rivierenpunt in Scheldeland

Vertrek: Mechelen (informatiebureau)

Traject 57->64->46->44->43->65->55->51->52->78->79->90->94->97 = ongeveer 41 km

Fietsroute door natuurgebieden zoals Mechels Broek en Het Broek, langs de Midzeelhoeve en Domein Roosendael. Aan het Drierivierenpunt (Nete, Dijle en Rupel fiets u over fietbruggen. Langs de hele route kom je verschillende rustpunten tegen.

Verder info:
kaart 4 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be.

10:01 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 19 april 2008

Fietslus Pallieter achterna

Vertrek: Kruikskensbeerg (tussen Herenthout en Berlaat)

Traject 34->22->23->13->75->76->88->20->30->28->16->32->41 = ongeveer 36 km

Blikvangers langs deze fietsroute zijn het fraaie kerkplein en de kastelen van Gestel, de Neteboorden en de Merodebossen.
Langs de hele route kom je verschillende rustpunten tegen. Een gezonde opkikker nodig: er is een melkautomaat in Nijlen tussen knooppunt 13 en 23.

Verder info:
kaart 3 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be.

13:45 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 12 april 2008

Fietslus Op zoek naar Spring-tij in het Scheldeland

Vertrek: provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom

Traject 26->50->22->23->24->25->18->30->34->29->28->26 = ongeveer 37 km

Blikvangers op deze fietsroute zijn de steenbakkerijmusea, de Sint-Bernardusabdij van Hemiksen en de Kaai en het Gemeentelijk Park met beeldentuin in Boom.Ook bij deze route zijn er verschillende rustplaatsen voorzien.

Verder info:
kaart 4 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be.

15:00 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 05 april 2008

Fietslus een kruispunt van kanalen

Vertrek: abdij Postel in Mol

Traject 77->76->232->260->75->74->73->96->95->94->93->92->42->43->12->72->77 = ongeveer 42 km

Prachtige fietsroute langs het kanalenkruispunt in Desel en het Prinsenpark en de watermolen van Retie, ook de bosen rond de abdij van Postel zijn de moeite.
In Dessel aan sas 4 staat er een nieuwe uitkijktoren (knooppuint74/73).


Verder info:
kaart 1 of 3 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be.

08:30 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 29 maart 2008

Fietslus België - Nederland

Vertrek: Centrum Ravels (informatiebureau)

Traject 57->54->53->51->75->77->50->40->45->95->96->56->55 = ongeveer 51 km

Fietsroute langs de gewestbossen van Ravels met Boshuis, langs de landgoederen De Utrecht, Gorp en Rover (NL) en de Aa-vallei.
Op deze fietsroute steek je viermaal de Belgisch-Nederlandse grens over.

Verder info:
kaart 1 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be.

10:30 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 22 maart 2008

Fietsen langs knooppunten - fietslus langs kastelen, parken en forten

Vertrek: Nachtegalenpark (knooppunt 40)

Traject volledige lus 40->04->03->15->02->06->05->08->10->09->14->15->16->17->32->33->
43->42->41->40 = ongeveer 53 km

Traject westelijke lus 40->09->14->15->16->17->32->33->43->42->41->40 = ongeveer 28 km

Traject oostelijke lus 40->04->03->15->02->06->05->08->10->09->40 = ongeveer 34 km
 
Mooie fietsroute langs eleganten kastelen, fraaie groengebieden en imposante forten.
Rustpunten zijn er langs de ganse route.

Verder info:
kaart 4 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be.

12:15 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 15 maart 2008

Fietsen langs knooppunten - fietslus Van Rivierenhof naar Boekenbergpark

Vertrek: Provinciaal domein Rivierenhof in Deurne (knooppunt 03)

Traject 03->15->02->01->84->83->53->07->05->08->04->03 = ongeveer 32 km

Mooie fietsroute langs het Rivierenhof, Millegem, Boekenbergpark en Huis Renaat Braem in Deurne. Op deze route liggen heel wat speeltuinen,ook verschillende rustpunten zijn voorzien.

Verder info:
kaart 4 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be.

04:15 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

zaterdag, 08 maart 2008

Fietsen langs knooppunten - fietslus Van Nachtegalenpark naar Bazelse Polder

Vertrek: Nachtegalenpark (knooppunt 40)

Traject 40->09->14->33->32 ->70->71->49->42->41->40 = ongeveer 32 km

Mooie fietsroute door de Hobokens en Bazelse Polder, langs kasteel Wissekerke in Bazel.
Op dit traject neem je tweemaal het veer over de Schelde. Langsheen de route kom je verschillende rustpunten tegen.

Verder info:
kaart 4 fietsknooppuntennetwerk provincie Antwerpen
Toerisme Provincie Antwerpen
Koningin Elisabethlei 16 • 2018 ANTWERPEN
tel. 03 240 63 73 • fax 03 240 63 83
info@tpa.be • www.tpa.be
De TPA-balie is open op werkdagen van 8.30 tot
16.30 u.
On line bestellen kan via www.tpa.be. 

09:00 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |