dinsdag, 11 mei 2010

Pisa - Italië - een bezoekje waard, al was het maar voor de sfeer

Op het Campo dei Miracoli, het Veld der Wonderen staan de meeste bezienswaardigheden van Pisa.

De Dom van Pisa bevindt zich in het midden van het Campo dei Miracoli. Met de bouw werd in 1064 begonnen, onder toezicht van de architect Buscheto.

Ook de Battistero, de grootste doopkapel ter wereld, bevindt zich op het Campo dei Miracoli. De bouw ervan ging van start in 1152, bijna een eeuw nadat men met de bouw van de Duomo begonnen was. Ontwerper van de doopkapel, die gewijd is aan Johannes de Doper, was bouwmeester Diotisalvi.

De scheve toren van Pisa, die iedereen wel kent is een vrijstaande klokkentoren, of Campanile, die net als de Duomo  op het Campo dei Miracoli ligt. Ontwerper van de toren was hoogst waarschijnlijk Diotisalvi.

De oorspronkelijke bedoeling was wel om een verticale toren te bouwen, maar kort na het begin van de bouw in 1173, begon het bouwwerk al af te hellen. Dat kwam door de drassige grond, die eigen is aan Pisa.

Het heeft uiteindelijk tweehonderd jaar geduurd om de toren te bouwen. De Campanile heeft zes verdiepingen met zuilengalerijen en bovenaan ligt de klokkenkamer.

In 1991 werd de toren gesloten voor het publiek, omdat wetenschappers vreesden dat de toren verder en verder zou gaan doorhellen.

Er werd een reeks bouwkundige ingrepen doorgevoerd. Nu is de wenteltrap naar de top weer open om bekomen te worden. Om iedereen gerust te stellen, de toren zal, volgens berekeningen de eerstvolgende 300 jaar niet omvallen.

De commentaren zijn gesloten.