zaterdag, 26 september 2009

Hangsloten aan bruggen zijn "van overal ter wereld"

In augustus (zie dit bericht) publiceerde ik een foto van een aantal hangsloten aan het bruggetje Passerella Squarciafichi in Ventimiglia, Italië.

Ik wist toen niet wat het was, maar mijn zoon Jorge vertelde me dat hij dat in Rome ook al had gezien.

Na wat opzoekwerk blijkt dat zo'n verzameling hangsloten op heel veel plaatsen is te vinden, zoals in Rome en Florence, maar ook in Hongarije, Letland (Riga), USA (Guam), Uruguay (Montevideo), Duitsland (Keulen), Ukraine (Kiev), Spanje (Sevilla)...

De oorsprong ervan is een verhaal van Federico Moccia uit 2006 "Ho voglia di te" (I want you), verfilmd in 2007, ondertussen uitgegroeid tot een jongeren-cultroman.

Daarin belooft een verliefd koppeltje (Step en Babi) elkaar eeuwige trouw. Ze maken een hangslot vast aan de Ponte Milvio (oudste brug) in Rome en gooien de sleutel in de Tiber.

In veel gemeenten/steden worden de honderden/duizend sloten regelmatig van de bruggen geknipt, maar het duurt dan meestal niet lang vooraleer er terug hangen. Zoals recent nog in het nieuws kwam over een brug in Sevilla.

Mogelijk bestaat de traditie al langer, maar is sedert het verhaal wel uitgegroeid tot een echte rage. Zo zou het kunnen dat het idee is gestart in Pécs in Hongerij.

Er is zelfs een website waar verliefde koppeltjes een virtueel slot kunnen vasthangen aan een brug. Zie http://www.lucchettipontemilvio.com/home/index.php

Foto's van over ter wereld kan je ook vinden op http://www.flickr.com/groups/lovelocks/
Ook op de website van de schrijver vind je nog extra informatie: http://www.federicomoccia.it/

De commentaren zijn gesloten.