woensdag, 27 mei 2009

Luswandeling (Schilde)

Groene luswandeling in SchildeSchilde is evenals Brasschaat bekend om zijn residentiële villawijken.En die zijn er volop: prachtige dreven - denk bijvoorbeeld maar aan de Bellevuedreef -met kapitale landhuizen geborgen in het landelijke groen.
Maar er is ook het meer natuurlijke Schilde: ten oosten van de dorpskom strekt zich een immens landschapspark uit. Het wordt
gevormd door de reservatiestrook rond het Antitankkanaal en het bos- en natuurgebied “Driehoek” dat doorloopt tot aan de grens met Halle-Zoersel.
Deze regio wordt doorsneden door een aantal aantrekkelijke en rustige
wandelwegen die je tijdens deze route kunt ontdekken.

Afstand: 8 km
Vertrek & einde: Kerkplein Schilde
Aard: landelijke wandeling
Rolstoel/kinderwagen: geschikt, moeilijker op de niet verharde wegen
Honger of dorst:
• café ’t Pleintje en bakker bij het vertrek
• café Puttenhof, Puttenhoflaan bijna op het einde
Legende: wegwijzer cijfers, bezienswaardigheid letters

ROUTEBESCHRIJVING
1 AHet Kerkplein van Schilde ligt in de schaduw van de neogotische Sint-Guibertuskerk. Ze werd in oktober 1914 verwoest en in 1923 onder leiding van architect J. Sel in haar vroegere glorie hersteld, al moest ze sindsdien wel haar spitse torennaald missen.
Met café ’t Pleintje aan je linkerhand steek je de Schoolstraat over naar de Dorpstraat.
2 Rechtover het huis met nummer 40 ga je rechts het kerkwegeltje in.
3 Dit brengt je tot in de Ter Puttenlaan die je naar links volgt. Je komt voorbij de zijingang van het domein Ter Putten, daarover straks meer op de terugweg.
4 B Op het einde neem je rechts de Alfons Van de Sandelaan. Juist voor het kruispunt kom je voorbij het Diegemhof dat onlangs aangepast werd in functie van het project begeleid wonen voor anders validen. In het lage huisje aan de straatkant is de Heemkundige Kring Scilla gehuisvest. Steek rechtdoor de Liersebaan over.
5 Aan een ‘Y’-splitsing met middenberm sla je links de Zandhovensebaan in.
6 Op het einde ga je rechts de Egelvoortstraat in en onmiddellijk linksaf in de dolomietweg die tussen de weilanden en het bos naar rechts afbuigt.
7 C Op het einde van de dolomietweg ga je rechts naast het Antitank-kanaal, ook wel als Antitankgracht benoemd.
Het 33 km lange kanaal verbindt de fortengordel rond Antwerpen, van Stabroek tot Oelegem. Met de forten, schansen en bunkersluizen maakte het deel uit van de Antwerpse militaire verdedigingslinie. Na W.O. II bleef het lange tijd militair en dus verboden gebied. De duikers verzandden en het kanaal degradeerde. In 1985 werd een aanvang gemaakt met renovatiewerken. Tussen Sint-Job en Oelegem werd aan
één kant een fiets- en wandelpad aangelegd. Begin jaren ’70 wou men op het traject van het kanaal een duwvaartkanaal aanleggen dat het Albertkanaal met de Antwerpse haven zou verbinden. Door massaal protest werden de megalomane plannen in de onderste schuif gelegd.
8 Aan de eerste kruising van zandpaadjes steek je links het kanaaltje over en neem linksvooruit het bospad.
9 D Na een flauwe bocht ga je rechts naast de slagboom in het natuurgebied Driehoek. In een depressie, links van het pad, zie je een
botanische zeldzaamheid: het laaggelegen en vochtig gebied is volledig begroeid met gagelstruiken, deze aromatische plant werd vroeger gebruikt als smaakmaker bij de bierbrouwerij. Je volgt de met dolomiet verharde weg zigzag doorheen de Driehoek tot de Lemmekensbaan.
10 Aan de Lemmekensbaan naar rechts tot aan de Regenbooghoeve.
11 E Steek rechts het Antitankkanaal over en volg het dolomietpad naar links. Nu ben je aan het fort van Oelegem. Het behoorde tot de Brialmontvesting die Antwerpen moest beschermen tegen een aanval uit het oosten. Nu is het zijn militaire functie kwijt en huisvest het een grote kolonie vleermuizen. Enkele keren per jaar wordt het fort opengesteld voor het publiek.
12 F Het Groot Schijn wordt hier met een duiker onder het Antitank-kanaal geleid. Aan de duiker ga je rechts tot aan het kasseibaantje waar je nogmaals rechts op de Dobbelhoeve afstevent. De Dobbelhoeve is een biologisch land- en tuinbouwbouwbedrijf. Boven het dakraam
zie je het jaartal 1341. De hoeve was ooit eigendom van de abdij van Tongerlo. Tijdens de Franse revolutie kwam ze in handen van de adellijke familie van de Werve de Schilde. Karel De Meutter kocht de hoeve in 1952 en baatte er tot 1987 een gangbaar landbouwbedrijf uit. Zijn kinderen besloten om over te schakelen naar de biologische landbouw. De hoevewinkel is enkele dagen per week geopend, aan
de automaat kun je zelf een glaasje verse biologische melk tappen.
13 Ga voor de boerderij naar links en onmiddellijk rechts de Speelbosweg in. Je blijft deze volgen tot in het Speelbos. Waar de niet verharde weg naar rechts afbuigt ga je rechtdoor. Net voor de caravan’s volg je het modderig pad naar rechts.
14 Aan het Renier Sniederspad naar links. Steek de Leeuwkensweg over en vervolg het smaller wordende Sniederspad. Aan het boomkapelletje met rustplaats op de viersprong ga je nog rechtdoor, nu op
de met asfalt verharde weg.

15 Even voor het einde neem je links het idyllische paadje tussen het weiland en de haag, dit is nog altijd het Renier Sniederspad. Op het einde kom je op een betonbaan die je volgt tot aan de Liersebaan.
16 G/H Steek daar over naar de Spreeuwenberglaan. Aan de rechterkant kom je voorbij het Puttenhof. Het was oorspronkelijk een laathof van de abdij van Affligem, later het bezinnings- en vormings-centrum Regina Pacis en nu is Het Open Poortje er gevestigd, een Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Aan café
Puttenhof steek je voorzichtig over en ga je rechtdoor op de kerk af. Onderweg kom je aan de linkerkant voorbij een kapelletje en de omwalde en beschermde pastorij. 100 meter verder kom je terug op het Kerkplein, einde van de tocht.

Klik op de kaart om af te drukken.


12:30 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Martine De route is hier heel mooi beschreven.
Wens je nog een aangename vrijdag,en fijne Pinksterdagen toe.
Veel liefs Rita

Gepost door: Rita | vrijdag, 29 mei 2009

De commentaren zijn gesloten.