woensdag, 18 februari 2009

Luswandeling (Het Broek in Willebroek)

Luswandeling in Willebroek

 

1/ Aan de rechterkant van de parking (gezien vanuit de Broekstraat) bevindt zich de hoofdingang van het domeinbos (1), bij een informatiebord naast een schuilhut, een poortje, een slagboom en een serie pictogrammen. Er staat een paaltje met een rood-geel gekleurde, afgeschuinde kop. Tot aan het Onthaalcentrum volg je de gele wandeling, om te beginnen langs de zuidwestelijke grens van Het Broek. Rechts is het allemaal privé wat de klok slaat, links ligt een zompige strook voor een vijver. Al spoedig loop je vlak langs een vijver en de schilderachtige kapel van de Veertien Bunders. Vroeger werd in Het Broek veel turf gestoken en daardoor zijn er hier veel vijvers. Voorbij een Y-vormige splitsing iets verder, waar je in feite rechtdoor blijft gaan, kom je uit op een dwarsweg. Sla hier links af. Een pijl wijst linksaf naar het Onthaalcentrum, maar je neemt de rechterweg, een fraaie populierendreef, met links de putten van Lacour, parels van natuurschoon. Rechts ligt het privé-domein Lacour, met in het park de dikste tamme kastanje van Vlaanderen. Voorbij de vijver kom je uit op een dwarsweg: kies voor links en wandel tussen een weide en een fraaie rij knotwilgen. Voorbij enkele grote vijvers bereik je een volgende dwarsweg: sla rechts af en meteen sta je bij de herberg ‘Het Fonteyntje’ (2).

2/ Sla ter hoogte van de herberg links af. Nog steeds volg je het gele wandelpad. Loop, langs een wit-rode slagboom, een beukendreef in. Op het eind ervan wacht je een Y-vormige splitsing: kies de linkerweg, door een poortje en met een serietje pictogrammen. Je loopt tussen twee vijvers door en de weg is nu geel-blauw gemarkeerd. Dat zal zo blijven tot aan het Onthaalcentrum. Net voorbij de vijvers neem je de eerste weg links. Aan het eerstvolgende kruispuntje van boswegen, voorbij een bruggetje over een sloot, kun je desgewenst nog even rechtdoor lopen naar een vogelkijkhut bij een vijver, maar om de wandeling voort te zetten moet je rechtsaf. Voorbij het met grassen en riet begroeide Klein Broek sla je een dwarsweg rechts in en meteen wandel je door een fraaie dreef, omzoomd met zomereiken.Bij een informatiebord bereik je het Onthaalcentrum (3). Op het Domein Scheyvaerts vind je een boswachtershuis (respecteer de privacy van de mensen die er wonen), het eigenlijke ontvangstcentrum, een blokhut en een speel- en picknickplaats.

3/ Iets voorbij het Onthaalcentrum kies je, aan een Y-vormige splitsing, de rechterweg. Je volgt dus de rode wandelweg. Aan je rechterkant ligt een droger stuk van Het Broek, een zogenaamde ‘donk’, een soort zandbank met zomereiken en Amerikaanse eiken. Die laatste dragen grote, diep ingesneden bladeren met een puntige bladrand. Voorbij een open plek en bij een bank buigt het pad naar links af. Het weggetje dat je volgt, is deels omzoomd met gewone vlier. Verderop groeit links een bestand zomerlinde en rechts, op het hoogstgelegen punt van Het Broek, is er een oud bos met in hoofdzaak Amerikaanse eik. Nog wat verder groeit links over de sloot het Arkenbos. Het is een niet toegankelijk natuurreservaat. Via een bruggetje bereik je de plek Hazewinkel (4), met een watersportbaan die aan internationale normen voldoet.

4/ Sla de brede asfaltweg links in en volg hem ongeveer 500 m lang, tussen links het Arkenbos en rechts de watersportbaan. Bij een paaltje met rode kop en enkele pictogrammen moet je linksaf opnieuw het domeinbos ingaan. Links bevindt zich nog steeds het Arkenbos. Net voorbij een bank wandel je linksaf het bosgedeelte weer in. Voorbij een zoveelste vijver op je rechterkant bevindt zich een bos dat werd aangeplant op een oude stortplaats. Vervolgens bereik je het laatste kruispuntje van boswegen, waar je rechtdoor blijft gaan, tussen de vijvers door. Ten slotte loop je terug naar de parking aan de Broekstraat.

Afstand: 6 km
Wegwijzering: gele wandeling tot Onthaalcentrum, daarna rode wandeling
Vertrekpunt: parking Domeinbos in Blaasveld (N16 Willebroek-Mechelen) – bruine wegwijzer ‘Het Broek’ – Broekstraat.

 

 

11:45 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, willebroek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.