zaterdag, 03 mei 2008

Wandelen - Het Grenspad (Loenhout)

Vertrek: de parking voor de kapel van “Braken” langs de Bredabaan in Loenhout
Aanduiding : bruine pijl
Afstand : 10 km

We vertrekken links richting grens en slaan een honderdtal meter verder de Noordwateringsweg in.  Onze wandeling loopt door een bloeiend en rustig weilandgebied waarin slechts enkele van Wuustwezels 20.000 koeien uw aanwezigheid zullen opmerken.  Nochtans is het een streek met een bewogen geschiedenis.

We steken eerst de Berkendreef over en wat verder de Veldvoortloop een zijtak van de Schrobbersloop.  We slaan rechtsaf de Polderstraat in, voor de ontwatering, de enige weg in deze omgeving.  De komen voorbij de Schrobbersloop, één van de belangrijkste natuurlijke waterlopen, die met zijn zijtakken ingeschakeld werd in de organisatie van de ontwatering.

We bereiken de Huisheuvelstraat, waarachter de Huisheuvel ligt.  In oude geschriften wordt hij “Uilsheuvel” genoemd.  Volgens de oudste inwoners zouden er hier vroeger inderdaad veel uilen voorgekomen hebben.  Destijds haalde men er zand voor het bestrooien van de huisvloeren.  Het werd gewassen in een nabijgelegen van “De Waskom”.  De laatste jaren werden hier tal van aanplantingen uitgevoerd.  Men vindt hier nu het containerpark van Wuustwezel.

Op de plaats waar zich het straatnaambord “Veldvoort” bevindt, vlakbij de Polderstraat, stond tijdens de 1ste wereldoorlog een Duits wachthuisje bij de elektrische draad die daar het bezette België scheidde van Nederland.  Het enige huis in deze woestenij was dat van Jan Herders, op het einde van de Polderstraat.  De Steenpaalweg die we rechts inslaan herinnert aan de grenspaal die van oudsher, wat verderop, links in het veld, hier de grens aangaf met Nederland.

Bij het afwandelen van de Heivelden naderen we de Belgische grenspost, het nieuw kantoor, gebouwd in 1938.  De eigenlijke officiële grens ligt nog een paar honderd meter verder, richting Nederland, waar grenspaal nr. 230 zich vlak naast de Bredabaan bevindt.

We gaan links achter het douanekantoor en steken de baan over.
Het Duitsepad dat we rechts inslaan, kreeg zijn naam tijdens de 1ste wereldoorlog omdat het aangelegd werd langs de elektrische draad voor de Duitse wacht die er op en neer wandelde.

We draaien rechts Tereik in (de oudste baan die voor de aanleg van de huidige Bredabaan (1811), Antwerpen met Breda verbond).

We nemen de eerste weg rechts, de Hespenvenweg, zo genoemd omdat links ervan in de diepte, vroeger een gekend ven lag in de vorm van een hesp.  Wie een kijkje wil nemen in de vallei van de “Aa of Weerijs” neemt aan de overkant, even voor de Hespenweg, de Dijkweg.

Vanop de brug heeft men een mooi zicht op deze waterloop, die na herhaaldelijke rechttrekkingen in de laatste decennia, hier reeds met allures van een rivier, Nederland binnenvloeit. Langs de Hespenweg komt men terug op de Bredabaan, met links, ons vertrekpunt.

08:30 Gepost door M@rtine in Wandelen en fietsen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik wens jullie een stralend weekend
want de zon is van de partij
een fijn weekend wordt het zeker
geniet ervan met al die zon
wees blij en gelukkig
en maak er iets gezelligs van
fijn weekend

Gepost door: Yolanda | zaterdag, 03 mei 2008

De commentaren zijn gesloten.