zondag, 26 augustus 2007

CERN - European Organization for Nuclear Research: een bezoek zeker waard

Tijdens onze vakantie hebben we ook CERN bezocht. CERN ligt aan het meer van Genève (gedeeltelijk op Frans en Zwitsers grondgebied).

Voluit is CERN: European Organization for Nuclear Research. Het werd opgericht in 1954 door 12 Europese landen, waaronder België. Ondertussen zijn er 20 landen lid en nog een aantal zijn "toeschouwer" landen (observer countries).

Het instituut verenigt 7000 wetenschappers van over meer dan 80 landen. Momenteel is men er aan het bouwen aan een superdeeltjesversneller in de vorm van een cirkel van wel 27 km omtrek waar volgend jaar de eerste experimenten zouden moeten doorgaan met nieuwe versnellerstechnologieën (de snelste op de wereld).

Het instituut is zeker een bezoekje waard. Je krijgt een presentatie, een film over de missie van CERN en een bezoek aan een experiment (in ons geval was dat het Atlas experiment, een andere keer kan het bezoek iets anders zijn).

Je kan CERN gratis bezoeken. Je moet er wel enkele maanden van tevoren voor reserveren. Dit kan op http://www.cern.ch/. Er is ook nog een tentoonstelling Microcosmos, die je altijd (zonder voorinschrijving) kan bezoeken. Daar staat ook de eerste web server, waarover ik in het artikeltje hieronder al schreef.

Hieronder een paar foto's van het gedeelte van de deeltjesversneller die we hebben bezocht (100 meter onder de grond). Normaal waren de eerste proeven gepland voor dit jaar, maar omdat bepaalde mijlpalen niet konden worden gehaald, werd de planning herzien: de experimenten met de nieuwe deeltjesversneller zouden volgend jaar moeten kunnen doorgaan, de eerste wellicht in mei.

Volg de website http://www.cern.ch/ om meer te weten.

10:45 Gepost door M@rtine in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.