vrijdag, 24 augustus 2007

CERN: de plaats waar het web is geboren...

Een leuk weetje: in 1989 werd in CERN het wereldwijde web uitgevonden door Tim Berners-Lee. Hij vervolmaakte de ontdekking samen met een Vlaming, Robert Cailliau, die in Tongeren werd geboren en in Deurne en Gent heeft gewoond en gestudeerd. Sinds 1974 werkte hij in CERN. Robert is ondertussen gepensioneerd, maar is nog wel zeer begaan met wat er gebeurt in CERN. Robert is ook de medeauteur van het boek "How the web was born" uit 2000, dat hij schreef samen met James Gillies.
Toch iets waar wij Belgen trots op mogen zijn, is het niet?

Het voorstel zoals Tim Berners-Lee in maart 1989 neerschreef zegt het volgende in de inleiding: "Dit voorstel omvat het beheer van algemene informatie over versnellers en proeven in CERN. Het bespreekt de problemen van het verlies van informatie over complexe systemen en stelt een oplossing voor gebaseerd op een gedistribueerd hypertext systeem."
De ondertussen legendarische reactie van Tim's baas Mike Sendall was: "vaag, maar interessant".

Simpelweg: er was zoveel informatie beschikbaar dat het jammer zou zijn om die informatie verloren te laten gaan. Door het nieuwe systeem (www) zou dit kunnen worden vermeden.

In 1993 was het dan echt zover: het www was geboren. Vandaag de dag vinden we het maar normaal dat we "met elkaar verbonden" zijn. Zo zie je maar dat een instituut zoals CERN ook de wieg is van andere superontdekkingen die iedereen in het dagelijkse leven kan gebruiken, want zeg nu zelf: wie zou dit artikeltje kunnen lezen zonder WWW?

Momenteel is men in CERN bezig om een computer-Grid te creëren, waardoor een zeer groot aantal computer over de hele wereld met elkaar worden verbonden.

In de tentoonstellingsruimte van CERN (Microcosmos) staat nog de eerste webserver (zie de foto's hieronder).
Interessante links:
http://www.cern.ch/
http://robert.cailliau.free.fr/Welcome.html
en de website van de eerste web server ter wereld

de eerste webserver ter wereld is nog te zien in CERN (volgens Robert Cailliau zou hij nog kunnen werken)Leo wilde natuurlijk maar wàt graag een foto met de computer

22:29 Gepost door M@rtine in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.