woensdag, 04 januari 2006

Citytrip Berlijn

Citytrip Berlijn

Berlijn aan de oevers van de rivier de Spree en de hoofdstad van Duitsland heeft een al bewogen geschiedenis achter de rug.
Eind april 1945 werd Berlijn aangevallen door de geallieerden en compleet verwoest. Op 8 mei was de Tweede Wereldoorlog voorbij en begon er voor Berlijn een zeer moeilijke periode. Berlijn werd opgesplitst en het westelijk deel was zelfs een jaar lang afgesloten van de buitenwereld. Zijn inwoners werden toen bevoorraad door een luchtbrug.
In 1949 was de splitsing definitief en zou Checkpoint Charlie het symbool worden van de koude oorlog.
In 1961 werd de beroemde en vervloekte muur gebouwd, ongeveer 180 km lang. Pas in 1972 kon men de grens tussen Oost- en West-Berlijn oversteken en kon er 'eenvoudiger' gereisd worden tussen de Bondsrepubliek Duitsland en West-Berlijn. Op 9 november 1989 werd de grens volledig opengesteld en op 3 oktober 1990 was Duitsland opnieuw één groot land. Deze belangrijke gebeurtenissen hebben voor Berlijn veel positieve gevolgen. Het werd terug de hoofdstad van het ééngemaakte Duitsland en er werden grootse bouwprojecten opgezet.

Berlijn is ook een groene stad, één van de belangrijkste groene parken is het immens groot park Tiergarten midden het stadscentrum. Het beslaat niet minder dan 200 ha.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn:

Centraal ligt de Siegessäule of de overwinningszuil.
De Siegessäule ligt op de Grote Ster, een centraal plein in Berlijn in het stadsdeel Tiergarten. De Siegessäule werd gebouwd van 1864 tot 1873 naar plannen van Heinrich Strack, aanleiding bouw overwinningen van Duitsland in de oorlog tegen Denemarken in 1864. Je kan tot boven klimmen en genieten van een schitterend panorama.

De Brandenburger Tor (vroeger DDR grondgebied) is het symbool van de éénmaking. Het is een 18de eeuwse stadspoort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd en daarna gerestaureerd. Maar na de bouw van de Muur werd de poort gesloten tot 22 december 1989. Het nationaal symbool onderging opnieuw een restauratie en schittert nu in volle glorie.

Checkpoint Charlie vroegere grenspost tussen Oost- en West-Berlijn.
Het bord met de waarschuwing heeft nog de grootste symboolwaarde. Het museum 'Haus am Checkpoint Charlie', ook wel het Mauermuseum genoemd is zeker een bezoek waard. Het is een museum die je toont wat de invloed was van de Berlijnse Muur, hoe het er vroeger allemaal uitzag en op welke manieren men probeerde te vluchten naar het Westen.

Topografie des Terrors dit zijn de herinneringen aan de terreurdaden van het Derde Duitse Rijk.
Het is een tentoonstelling die later in een ander gebouw zal ondergebracht worden. Hier werden de gevangenen door de SS-ers ondervraagd en gemarteld. De Gestapo had hier zijn hoofdkwartier.

De Potsdamer Platz stond voor de Tweede Wereldoorlog synoniem voor moderne technologie. Doordat het een druk kruispunt was stonden hier de eerste verkeerlichten. Na de oorlog bleef er echter niets meer over van deze glorie. Bovendien lag het in een neutrale zone en bleef dan ook tot de éénmaking braak liggen. Na de val van de Berlijnse Muur moest dit opnieuw het uitgaanscentrum van de stad worden. Nieuwbouw verrezen uit de grond waarvan het Sony Center het meest beroemde is. Onder de enorme koepel bevindt er zich een groot cinemacomplex en vele horecazaken.

In 1894 werd de Reichstag ingehuldigd als parlementsgebouw voor het Duitse keizerrijk.
Sedertdien heeft het altijd een grote symboolwaarde gehad voor de vrijheid van het Duitse volk.
De Reichstag was bijna volledig verwoest en werd na de oorlog niet meer gebruikt. Pas na de éénmaking en de nakende verhuizing van de regeringszetel kwam de grote restauratie. De Britse architect plaatste er een glazen koepel op die sinds 1999 een mooi uitzicht biedt over dit stadsdeel. De Reichstag is opnieuw het parlementsgebouw van de Bundestag (Duits parlement).

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Dit zijn de restanten van een protestantse kerk die werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De toren is gehalveerd en een nieuwe kerk werd ernaast gebouwd. In de ruïne werd een museum ingericht die oproept voor vrede.

Kurfürstendamm, de 'Champs-Elysées' van Duitsland.
Een shoppingstraat van bijna 4 km lang met chique winkels, grootwarenhuizen, dure en goedkopere boetieks, cafés en restaurants. Ook de zijstraten van de Kurfürstendamm zijn aanlokkelijk, vooral de Fasanenstrasse.In de Kurfürstendamm is er ook een attractie: The Story of Berlin. Een interactieve tentoonstelling die je met de modernste technieken iets vertelt over de geschiedenis van Berlijn.

De Fernsehturm de 365 meter hoge televisietoren aan de Alexanderplatz is in 1969 gebouwd om de technologische voorsprong van de communistische landen op de westerse landen te benadrukken. Op 203 meter hoogte bevindt zich een uitzichtplatform en een restaurant.

East Side Gallery een stuk van 1200 meter authentieke Berlijnse muur langs de straat waarvan diverse kunstenaars van over de hele wereld een indrukwekkende expositie gemaakt hebben.

Unter den Linden in het voormalige Oost-Duitsland de belangrijkste straat. Er staan een hele boel historische gebouwen zoals de Staatsoper, de St.-Hedwigskathedrale en de Humboldt universiteit.

In de nabijheid van Unter den Linden ligt de Berlijnse Dom. Voor velen de mooiste kerk van Berlijn en na de éénmaking opnieuw in ere herstelt. Het is een protestantse kerk waarvan het orgel de belangrijkste bezienswaardigheid is van het interieur.

Ten Zuiden van van Unter den Linden ligt de Gendarmenmarkt, waar twee kerken de Französischer Dom (museum over de Hugenoten ) en de Deutscher Dom (museum parlementaire geschiedenis van Duitsland) staan.

Schloss Charlottenburgligt even buiten het stadscentrum en was in de 17de eeuw een eenvoudige zomerresidentie. Je kan Schloss Charlottenburg bezoeken omdat er musea zijn in ondergebracht.
Het bijbehorende grote park heeft ook een aantal gebouwen die je kan bezoeken: Belvedere, Mausoleum en Schinkel-Pavillon.

Schloss & Garten Sanssouci – Potsdam moet je zeker bezocht hebben. Het is zo groot en bevat zoveel paleizen dat een ganse dag het minste is wat je dient te voorzien. Dit was ooit het paleis van Frederik de Grote en werd gebouwd in de 18de eeuw. Maar het bleef niet bij dit Schloss Sanssouci. Er werden nog vele andere Schlösser neergezet. Je kan ze allemaal gaan bezoeken: Charlottenhof, Neues Palais en Marmorpaleis.
Er hoort een 300 ha tellende park bij. Daar staan een theehuisje, romeinse baden en vele kleine gebouwen, zoals de Orangerie. Alle zijn ze geopend voor het publiek.

Berlijn is zeker de moeite waard.

Meer foto's op:
http://martine.myphotos.cc

16:06 Gepost door M@rtine in Citytrips | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

mooi mooi dat je weer veilig thuis bent en mooi dat jouw trip naar berlijn zo meegevallen is.
groetjes

Gepost door: Sebastian | zondag, 08 januari 2006

mooi verslag Berlijn is echt wel de moeite waard, ik ben er enkele jaren geleden ook nog geweest... De geschiedenis boeide me echt wel hoor!

Gepost door: Stefaan | vrijdag, 01 februari 2008

De commentaren zijn gesloten.