zondag, 27 november 2005

Recept van de week

Eendenfilet met stukjes appel, in een sausje van Calvados

4 personen:
2 (wilde) eendefilets (in 4 biefstukken verdeeld)
1 dl Calavdos
4 Jonagold appelen
1,5 dl kippenbouillomn (of 1/3 blokje)
1 eetlepel bloemsuiker
sap van 1/4 citroen
wat boter om te bakken
een mengsel van 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel boter
1 mespunt vleesextract
1 mespunt kaneel
nootmuskaat
peper en zout

Meng de Calvados met 1 dl water, het citroensap en de kaneel.
Schil de appelen en haal het klokhuis eruit. Snij in partjes van 1,5cm.
Leg de appelpartjes 30 minuten in de Calvadosmarinade. Schep tussenin eens om.
Bak de eendefilets in een braadpan in boter op een matig vuur (niet te lang
+/- 8 minuten aan iedere kant, want eendevlees mag best wat rozig zijn)
en kruid ze met peper en zout.Giet regelmatig het smeltende vet weg.

Verwarm intussen 2 eetlepels boter in een andere pan. Bak er de appelpartjes in,
gedurende 2 minuten aan elke kant. Bestrooi met 1 eetlepel bloemsuiker.
Haal daarna de appeltjes uit de pan en hou ze warm.
Giet nu de Calvadosmengeling in de pan van de appelen en schraap eventuele
bakrestjes goed los.
Als de eendenborstfilets voldoende gebakken zijn, haalt u ze uit de pan.
Dek ze af met folie en laat 5 minuten rusten.
Giet het braadvet uit de pan weg.

Maak intussen de saus: giet de Calvadosmengeling uit de pan van de appelen
over in de pan van het vlees. Voeg de kippenbouillon toe.
Laat even goed koken. Voeg een mestpunt vleesextract toe en bind lichtjes
met een mengsel van boter en bloem dat u beetje bij beetje toevoegt.
Breng op smaak met nootmuskaat en peper. Leg het vlees met de kant van het vel
naar beneden en snij het in dunne, schuine sneetjes.
Serveer met de appelpartjes en de saus. Geef er hertoginnenaardappeltjes bij.

14:02 Gepost door M@rtine in Recepten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

avond Nog een mooie eerste adventsavond en een kanllend begin van de nieuwe week
Jouw ijsbeer is 'prachtig'

Gepost door: Sebastian | zondag, 27 november 2005

lekker Ja nee, ik heb juist "Abendbrot" genoten... kom ik daar een lekker recept tegen! lekker.
bedankt voor het bezoek en aan aangename reis naar Berlijn "Sans souci" maar zeker met Sanssouci

Gepost door: Sebastian | dinsdag, 29 november 2005

De commentaren zijn gesloten.