dinsdag, 30 augustus 2005

Reizen: Frankrijk - Pyreneeën

DE PYRENEEËN

Een bergketen van 250 miljoen jaar oud, die de grens vormt tussen Frankrijk en Spanje.
De eeuwige sneeuw bevindt zich op 2500 meter langs de Franse zijde. De hoogste toppen halen 3400 meter. Er zijn veel thermo-minerale bronnen, die druk bezochte kuuroorden met zich meebrengen, zoals Argèles-Gazost en Bagneres de Bigorre. De sneeuw zorgt voor de wintersport in de Pyreneeën.
De bergen en de zon trekken in de zomer dan weer een massa toeristen aan.
Typisch zijn de Cirques of keteldalen op grote hoogte. De wegverbindingen met Spanje zijn hier dan ook schaars. De bevolking heeft altijd in grote afzondering geleefd, immers aan de zuidkant lopen de meeste valleien dood op een hoge bergketen.
De bergketen, de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Spanje, zijn een prachtig natuurgebied met zeer gevarieerde landschappen.
In de Pyreneeën ligt ook het bekende bedevaartsoord Lourdes.

De uitstappen die wij gedaan hebben:

- Uitstap naar Gavarnie een typisch bergdorp. Het Cirque de Gavarnie is te bereiken via een redelijk goed begaanbaar pad. Twee uur heb je nodig om tot aan de sneeuwgrens te wandelen.

Cirque de Gavarnie

- Uitstap naar Pont d’Espagne en Lac de Gaube.
Dit is een waar wandelparadijs. Bovendien vind je hier een heel mooie waterval. Op ongeveer een uurtje wandelen kom je aan Lac de Gaube, een zeer populair bergmeer dat ook met een zetellift kan worden bereikt. Vanaf de zetellift moet je nog een kleine 20 minuten wandelen.

Lac de Gaube

Pont d'Espagna

aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa

- Uitstap naar enkele bergpassen waar de Ronde van Frankrijk langskomt waaronder de Col d'Aspin (1489 m) en de Col du Tourmalet (2115 m).Deze Col is één van de hoogste passen in de Pyreneeën (2114 meter). Vanuit La Mongie (gekend ski-oord) kan je een kabellift nemen tot op de top van de Pic du Midi de Bigorre. Aan het observatorium is het uitzicht subliem te noemen, je bent immers op een van de hoogste plaatsen van de Pyreneeën.

Col du Tourmalet

- Uitstap naar nog enkele bekende bergpassen waaronder de Col du Soulor (1474 m) de verbindingsweg naar de Col d'Aubisque (1709 m), allebei ook bekend van de Ronde van Frankrijk.

Col d'Aubisque

- Uitstap naar Tarbes met zijn mooie Romeinse kathedraal, grote pleinen en feeërieke fonteinen. Bovendien heb je vanuit Tarbes een prachtig uitzicht op de machtige Pyreneeën.

Tarbes

- Twee daguitstappen naar Lourdes, de bekende bedevaartstad.
We bezochten er het volgende:
*Op het enorme domein de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Van De Rozenkrans, de Crypte, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis, de Heilige Pius X-Basiliek , de Grot Massabielle, de Bron met zuiverend water en de Esplanade (plein voor de Rozenkransbasiliek).

Lourdes

Grotte de Massabielle

aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa
aaaaaa

*In de stad zijn er talrijke musea die herinneringen oproepen aan het oude Lourdes hetMaison Natale, het Cachot, het Maison Paternelle, het versterkt kasteel gelegen boven op een hoge rots.

Kasteel Lourdes

*Even buiten de stad bezochten we:
Bartrès, een kleine dorpje waar Bernadette tweemaal verbleef. Wie graag wandelt kan in de heuvels in de omgeving een hut zien waar ze met haar schapen schuilde.
De Grottes de Bétherram bestaan uit vijf verdiepingen, waarvan alleen de bovenste en de onderste kunnen bezocht worden. Het bezoek duurt ongeveer anderhalf uur. De onderste grotten worden bezocht per boot en ten slotte kom je buiten met een treintje. Zeker de moeite waard.
De Pic du Jer, vanop deze bergtop (948 m) die je te voet of met de tandradbaan kunt bereiken, heb je een prachtig zicht op Lourdes en de omliggende bergen.

Lourdes van op Pic du Jer

- Uistap naar Spanje langs de Col du Pourtalet (1794 m), Spanje begint op de pashoogte. Wil je er nog van profiteren om goedkoop te tanken doe dat dan daar, want de prijzen liggen gemakkelijk 0,25 euro onder de prijzen in Frankrijk. Ook sigaretten en alcohol zijn daar veel goedkoper.

Col du Pourtalet

- Uitstap naar Pau met zijn mooie parken en feodale fort (gerestaureerd in de vorige eeuw, je vind er een museum met veel meubels en wandtapijten).

Kasteel Pau

- Uitstap naar nog enkele bekende bergpassen waaronder de Col de Marie Blanque (1035 m) deze pas verbindt van oost naar west de Vallée d'Aspe en de Vallée d'Ossau en de Col de Somport (1632 m) boven op de pas begint Spanje.
Frankrijk en Spanje zijn hier ook verbonden door de Somport tunnel. Je hoeft die echter niet te nemen, je kan het kronkelige weggetje nemen tot daar.

- Uitstap naar Lac d'Artouste. Na een tocht met een kabelbaan tot 2000m vertrekt de "petit train d'Artouste" met langsheen het 10 km lange traject prachtige vergezichten naar lac d'Artouste.

Lac d'ArtoustePetit train d'Artouste

aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaabr>aaaaaa
aaaaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaa
aaaaabr>aaaaaa
aaaaaaa
aaaaa
aaaaa

Als toerist verveel je je in die streek zeker niet.

Enkele interressante sites:
http://www.lourdes-france.org/
http://www.pau.fr/versionetrangere/ang/accueil.htm
http://www.tarbes.com
http://www.afleurdepau.com/64/Artouste/Site.htm
http://www.gavarnie.com/bienvenue/an_default.htm

15:30 Gepost door M@rtine in Reizen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Mooie pagina. Hier heb ik alvast wat inspiratie opgedaan voor onze vakantie in St Jean Pied de Port in augustus.
Groeten, Michael

Gepost door: Zwino | zaterdag, 12 juli 2008

De commentaren zijn gesloten.