woensdag, 16 maart 2005

Reizen: Frankrijk - Picardië

Picardië


Picardië is een toeristisch zeer aantrekkelijke regio tussen Parijs en Arras (Nord - Pas de Calais).
Picardië heeft een wilde kuststreek, laagvlaktes, uitgestrekte bossen, groene valleien, wijngaarden, meren en moerassen en vele schilderachtige bloemrijke dorpjes. In de omgeving vind je kastelen, burchten, kathedralen en een prachtige natuur.
In totaal omvat Picardië drie departementen: Aisne, Oise en de Somme.

De Aisne is beslist het ontdekken waard. Met veel religieuze gebouwen (versterkte kerken, gotische en romaanse juweeltjes), grote steden met geklasseerde monumenten en kunstwerken.
Onvergetelijk in de Aisne is de stad Laon. Het is niet de grootste maar toch wel de meest merkwaardige stad van het département Aisne. Het oude Laon ligt op een tafelberg van 181 meter hoog en strekt zich 100 meter boven de omgeving uit, vandaar kreeg het de naam 'gekroonde berg', nadat het van omwallingen was voorzien.
Sinds 1989 is de bovenstad verbonden met de benedenstad door een kabelspoor. Dit is een onbemand en computergestuurde kabine dat je op minder dan 4 minuten naar boven brengt.
De bovenstad steekt boven de vlakte uit en bezit een kathedraal.
Ook Saint-Quentin en Soissons zijn een bezoek waard.
Een ritje langs de Chemin des Dames laat je volop genieten van de pareltjes van dit departement. De route handelt over de Eerste Wereldoorlog. Er zijn uiteraard veel kerkhoven maar ook andere herdenkingsplaatsen en een museum.
De Caverne du Dragon toont je op een moderne manier welke veldslag hier werd uitgevochten.

De Oise is rijk aan kastelen: Compiègne, Chantilly, Pierrefonds en Ermenonville. Ook de kathedralen van Beauvais en Senlis zijn een omweg waard.
In het bos van Compiègne werd geschiedenis geschreven met de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Deze werd ondertekend in het bos van Compiègne. Die plaats is nog steeds te bezoeken.

De Somme aan de Picardische kust met zijn fascinerende baai is nog een stukje ongerepte natuur.De Somme heeft twee bekende plaatsen: de kathedraal van Amiens (Amiens staat synoniem voor de grootste kathedraal van Noord-Frankrijk. Er kunnen ca. 12.000 mensen in rechtstaan.)en de herdenkingsplaatsen van het Slagveld van de Somme (tijdens de Eerste Wereldoorlog werd op deze plaats in 1916 in alle hevigheid uitgevochten).
Je vindt er ook talrijke kleinere plaatsen zoals:
- de prachtige tuinen van Valloires (een Franse tuin met veel thematuinen).
- de collegiale kerk St-Vulfran van Abbeville. (dateert uit de 15de eeuw en heeft de allure van een kathedraal)
- de abdijkerk van St-Riquier (gebouwd in de 15de eeuw in vlamgotiek).
- Mers-les-Bains plaats aan de monding van de rivier de Bresle (Beschikt over een lange boulevard waar het goed flaneren is. Je kijkt je ogen uit naar de schitterende panden die langs de boulevard staan.)
Zeker ook een bezoek waard is de ondergrondse stad van Naours. De ondergrondse grotten zijn reeds meer dan 1500 jaar in gebruik als schuilplaats. De bedoeling van deze grotten was de vijand te laten verstaan dat het een verlaten dorp was. Zelfs de veestapel kon hier wekenlang ondergronds verblijven. Schoorstenen en verluchtingsgaten waren terdege gecamoufleerd. Langs ca. 2 km gangen in drie verdiepingen en 28 galerijen zijn er ca. 300 kamers want elk gezin had zijn eigen kamer. Een vergaderruimte, stockeerruimte, kapel, gevangenis, een bakkerij en een slagerij waren eveneens aanwezig. In totaal konden er bijna 3000 mensen ondergebracht worden.
Begin de 18de eeuw werd het voor de laatste maal gebruikt. De Duitsers en Engelsen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de grotten gebruikt als schuilkelders en een paar aanpassingen gedaan. In die staat kan je nu het complex bezoeken.
In ieder geval Picardië is een ideale bestemming voor een korte vakantie.

Nuttige informatie vind je op volgende websites:
www.somme-tourisme.com
www.picardietourisme.com/nl
Verblijven in Picardië:
www.gites-de-france.fr

19:46 Gepost door M@rtine in Reizen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

jo hééy
okééj zeer interestant vo tschool !!!!
merci: iemand die je nie kent

Gepost door: ikke | woensdag, 07 maart 2007

Picardietourisme.com Thank you for this article.
You can discover our website in dutch at this address : www.picardietourisme.com/nl

Best regards
Eric Cossin

Gepost door: cossin Eric | zaterdag, 21 juli 2007

changed the URL to picardietourisme Hey Eric,

Thanks for your visit and remarks.
Changed the URL directly to the Dutch page.

See you on my website,

Martine

Gepost door: Martine | zaterdag, 21 juli 2007

De commentaren zijn gesloten.